Een ‘zorg-APK’ voor alle Zeeuwen: Zeeuws burgerberaad denkt na over de zorgtoekomst van Zeeland

Een jaarlijkse zorgbeurs waar Zeeuwen naartoe kunnen met vragen over zorg. Of een APK voor iedere Zeeuw boven een bepaalde leeftijd. Of meer inzet van kunstmatige intelligentie in de zorg. Het zijn ideeën van het Burgerberaad Zorg Zeeland, een groep van 300 Zeeuwen die meedenken over de zorg in Zeeland in de toekomst.

Meer dan de helft van de mensen in het burgerberaad bestaat uit ‘gewone’ burgers. Afgelopen zaterdag kwam de groep bijeen in vergadercentrum De Stenge in Heinkenszand. In negentien verschillende groepen praatte het burgerberaad over de Zeeuwse zorg. Hoe kun je als oudere zolang mogelijk thuis blijven wonen? Hoe kun je meer jongeren trekken naar een opleiding in de zorg? En hoe kun je mantelzorgers zo veel mogelijk steun bieden?

Serieuze en ook immense taak

Het is de bedoeling dat het Zeeuwse burgerberaad met uitgedachte voorstellen komt, die de problemen in de zorg kunnen verlichten. Het burgerberaad is een initiatief van zorgorganisaties in Zeeland die zich hebben verenigd in de Zeeuwse Zorg Coalitie. Het idee erachter is: samen weet je meer.

Samen maakt sterk. Dit komt gewoon goed.

Ans Dielemans, deelnemer burgerberaad

De taak van het burgerberaad is serieus en ook immens. De zorg, en specifiek de zorg in Zeeland, kampt met enorme uitdagingen. In het kort: hoe houd je de zorg overeind, terwijl de zorgvraag toeneemt, maar het aantal mensen dat zorg verleent alleen maar afneemt?

Kleuters enthousiast maken

Ans Dielemans is als expert aanwezig. Zij heeft in Brabant jarenlang kleuters proberen warm te maken voor een baan in de techniek. Nu brengt ze haar kennis naar Zeeland, maar dan voor werving in de zorg. Zij was in eerste instantie wat sceptisch over het burgerberaad.

“Ik dacht, ik ken dit niet. Werkt dit wel? Maar met dit enthousiasme en deze betrokkenheid, kun je daar niet omheen als politiek. Samen maakt sterk. Dit komt gewoon goed.”

Een van de 300 deelnemers aan het burgerberaad.© Omroep Zeeland

Een jaarlijkse zorgbeurs waar alle Zeeuwen naartoe kunnen met vragen over zorg. Een APK voor elke Zeeuw boven een bepaalde leeftijd om op tijd ziektes of aandoeningen op te sporen. Meer inzet van kunstmatige intelligentie. De ideeën vlogen over tafel. Veelal ingebracht door de wat oudere Zeeuwen.

Maar er waren ook jeugdigen. Tymo Vermaas bijvoorbeeld; een jongere uit de gemeente Vlissingen. Hij vindt het belangrijk dat ook zijn leeftijd vertegenwoordigd is. “Het gaat over de toekomst van de zorg, dus over de zorg voor ons later. Het is belangrijk om ook onze stem te laten horen.”

‘Praten is al winst’

Of er ook daadwerkelijk iets gedaan wordt met de aanbevelingen die er in juni liggen? Tymo: “Dat weet ik niet. Dat is aan de organisatie. Maar dat er over gepraat wordt, dat is al winst, lijkt me.” Zowel Ans als Tymo beseft hoe groot de uitdagingen zijn, want de problemen zijn groot:

Dringend oplossingen gezocht voor deze aanzwellende problemen

1. Groeiend en nijpend personeelstekort

Er zijn op dit moment al grote personeelstekorten in de hele zorgsector, van verzorgenden in de ouderenzorg tot gespecialiseerde artsen. Die problemen worden de komende jaren alleen maar groter. Naar verwachting zijn er over negen jaar 7.400 vacatures in de zorg in Zeeland die niet ingevuld kunnen worden.

2. Vergrijzing

In Zeeland worden we steeds ouder. Nu is nog een kwart van de Zeeuwen 65-plusser. Over 21 jaar stijgt het aantal 65-plussers in onze provincie naar 30 procent volgens de bevolkingsprognoses, Onder heel oude mensen gaat de stijging nog sneller. Nu telt Zeeland 4.200 mensen van 90 jaar en ouder, dat zijn er in 2040 al tienduizend. Door deze vergrijzing is er steeds meer zorg nodig. En niet alleen het aantal ouderen neemt toe, maar ook het aantal mensen met zogenoemde ‘complexe zorgvragen’, ouderen met meerdere aandoeningen.

3. Steeds minder mantelzorgers

Het aantal mantelzorgers vergrijst ook. Naar verwachting zal er over een paar jaar 30 procent minder mantelzorgers zijn.

Er zijn negentien verschillende werkgroepen met ieder een eigen onderwerp© Omroep Zeeland

Het is de tweede keer dat de zorgsector inwoners vraagt om mee te denken. Vijf jaar geleden zijn er ook inspraakronden geweest, voor de Commissie Toekomstige Zorg. Toen gebeurde er weinig of niets met die inbreng.

Maar het is niet de bedoeling dat dit document opnieuw in een la verdwijnt, benadrukken de Zeeuwse gemeenten, zorgverzekeraar CZ en Zeeuwse zorgorganisaties. Zij hebben zich nu al gebonden aan de uitkomst en geven aan voorstellen ook echt te willen uitvoeren. Inge Tra van de Zeeuwse Zorgcoalitie is stellig: “We voeren ze uit. Of anders leggen we uit waarom we ze niet uitvoeren. “

Op 13 mei komt het burgerberaad nog een keer bij elkaar. De afsluitende bijeenkomst, waarop alle aanbevelingen worden gepresenteerd, is op 3 juni.

Bron: Omroep Zeeland

Deel deze post:

Facebook
Twitter
LinkedIn