Wat is burgerberaad

In burgerberaden buigt een gelote groep inwoners zich
over een complex maatschappelijk probleem.
Ze laten zich grondig informeren en gaan met elkaar op zoek
naar oplossingen die het algemeen belang het beste dienen.

Wat = Burgerberaad

Bij een Burgerberaad buigt een gelote groep inwoners zich over een complex maatschappelijk probleem. Dat gaat in drie fases. In het begin wisselen de gelote inwoners perspectieven uit en laten ze zich grondig informeren door experts en ervaringsdeskundigen. In de tweede fase gaan zij zich ‘beraden’, ook wel ‘delibereren’ genoemd.

Op basis van hun ervaringen en perspectieven zoeken ze naar common ground en van daaruit naar oplossingen die het algemeen belang dienen. Tot slot formuleren de deelnemers aanbevelingen voor nieuw beleid. Vaak tellen aanbevelingen pas mee als 75% à 80% van de deelnemers zich kan vinden in het voorstel


Hoe werkt het ?

De video uitleg in 90 seconden !

Het Burgerberaad is een aanvulling op de huidige  democratieIn een Burgerberaad wordt een groep burgers geloot die een goede afspiegeling vormt van de hele bevolking. Alles in een onafhankelijk proces uitgebreid met experts en daarna met elkaar, met een duidelijke opdracht en mandaat om adviezen voor besluiten uit te brengen. 

Dit bij vraagstukken waarbij de reguliere politiek niet of zeer moeizaam uitkomt. Vrij van lobby en partijpolitiek bedenkt deze groep eerlijke en toereikende maatregelen.
De reguliere politieke democratische besluitvorming vindt plaats. Alleen zeer zwaarwegende argumenten en gemotiveerde overwegingen liggen eventueel ten grondslag aan afwijzing van de gedragen adviezen 

                            Wat is burgerberaad in 3 minuten 

In onze samenleving heeft iedereen een eigen belang. De overheid probeert daarmee wel rekening te houden, maar geregeld blijkt dat de stem van de bevolking onvoldoende uit de verf komt. Soms is zelfs sprake van een vastgelopen situatie, waarbij het lijkt of er nooit een goede oplossing komt.
Een oplossing voor een betere samenwerking tussen bevolking en bestuurders kan het Burgerberaad zijn.
​Dat is iets anders dan de al veel langer bestaande inspraakprocedures die vaak een meer vrijblijvend karakter hebben.

Het advies van de burger is vrijblijvend en hoogstens aanvullend  en zelden leidend. De beleidsambtenaar en bestuurder zijn niet gebonden de zienswijze van de burger te volgen 
​of daar uitvoering aan te geven. Vooraf de trede op de ” participatie ladder” samen bepalen geeft helderheid en vertrouwen  
Het initiatief om Burgerberaad in Schagen vorm te geven ligt in principe bij de overheid. Burgerberaad is niet van toepassing op alles wat speelt in de gemeente.

Kathedraal denken = beleid maken over de 4 jarige periode's heen


Wat kunnen we leren van de kathedraalbouwers van weleer, die aan die klus begonnen terwijl ze zeker wisten dat ze het eindresultaat nimmer zouden zien.

Ook bij Burgerberaad is een essentieel onderdeel het zogenaamde kathedraal denken bij de deelnemers en de bestuurders en politici wordt gestimuleerd en gefaciliteerd. Kathedraal denken vereist dat je weet te verplaatsen in toekomstige generaties; het empathisch vermogen wordt uitgedaagd om verder te kijken dan de gebruikelijke (politieke) vier jaar cyclus.