Zaterdagmiddag kwamen de deelnemers van het Burgerberaad G1000Schagen voor de laatste keer samen om te stemmen op de voorstellen die worden meegenomen in het Burgerakkoord.
De projectgroepen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan
deze voorstellen, en op 9 juli wordt het akkoord overhandigd aan de gemeenteraad.
In de aula van het Regius College aan de Wilhelminalaan hangt een opgewekte sfeer. De aanwezige deelnemers zitten klaar met tablets in hun handen om te stemmen op de voorstellen die zij in het Burgerakkoord willen opnemen. Het Burger beraad G1000Schagen bracht de afgelopen maanden 320 deelnemers samen om te bespreken wat zij belangrijk vinden voor een leefbare gemeente.
Stemmen
Voordat de echte stemming begint, verschijnen er oefenvragen op grote
schermen in de aula. Dit geeft de deelnemers de kans om te controle en of de tablets werken en of het stemmen goed verloopt. Tijdens het oefenstemrondje blijkt dat het stemmen soms moeilijker is dan verwacht, met hier en daar een ontbrekende stem of een foutieve stem.
Gelukkig zijn er hulptroepen aanwezig om vooral de oudere deelnemers te helpen met het digitaal stemmen. Burgemeester Marjan van Kampen is vandaag voorzitter en leidt de vergadering. Ze introduceert alle voorstellen en houdt in de gaten of iedereen correct stemt. Ze wordt bij
gestaan door secretarissen Gert Meijer en Harm van Dijk, die zorgen voor een juiste uitvoering van de procedures. Tijdens de pauzes tussen het stemmen door speelt een deelnemer vrolijke deuntjes op zijn mondharmonica, waardoor er een feestelijke sfeer ontstaat.
De oudste deelnemer vandaag is negentig
„Je treft de deelnemers vandaag op het meest rustige moment”, zegt Kim Kerdijk, project- en procesbe geleider van het Burgerberaad van uit de gemeente Schagen.
Ze deelt waterflesjes uit aan iedereen die druk bezig is met stemmen De opkomst is vandaag iet slager dan normaal, met 121 deelnemers in het stemvak. We hebben het vak afgeschermd met linten om afleiding te voorkomen. Veel jongeren zijn vandaag afwezig vanwege de kermis en
het mooie weer. Maar dat is geen probleem, al het werk is de afgelopen maanden gedaan.”

Betrokkenheid
Kerdijk benadrukt dat de deelnemers zich de afgelopen maanden zeer betrokken voelden bij het proces. „Je merkt echt dat iedereen zich inzet. Mensen zijn zelfs zo enthousiast dat ze standaard een half uur
eerder aanwezig zijn tijdens de bijeenkomsten. Dat laat wel zien hoe serieus ze hun rol nemen.”
De filmpjes die op het grote scherm worden afgespeeld om de onderwerpen in te leiden, zijn door de projectgroepen zelf gemaakt. „Goed hè? Jong en oud hebben dit samen gemaakt.
Schagen kampt met vergrijzing, maar er zijn gelukkig ook veel jongeren die de afgelopen maanden hebben meegedacht. Het project is echt een succes.” Op16 maart vond de eerste bijeen komst van het burgerberaad plaats. Die dag bespraken de deelnemers de vraag:
’Hoe ziet een leefbare gemeente Schagen er in de toekomst uit? “
Tijdens de ochtend bepaalden zij welke onderwerpen bij deze vraag belangrijk zijn en stelden zij de agenda voor het proces op. Ver volgens kwamen zij op drieavonden bij elkaar omzich te verdiepen in de
onderwerpen, zodat ze vandaag met uitgewerkte voorstellen konden komen. De voorstellen die vandaag worden aangenomen, zullen worden opgenomen in het akkoord dat op 9 juli aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Aan het einde van de middag blijkt dat bijna alle voorstellen zijn aangenomen. Hier en daar lukte het deelnemers niet altijd om een stem uit te brengen, maar in dit geval stemde de meerderheid voor het
aannemen van het voorstel, dus de ontbrekende stem beïnvloedde de uitkomst niet.
Bron: Schager Courant (NHD)