Teylingen denkt aan burgerberaad bij oplossen energievraagstuk

Om de overgang naar duurzame energie zo soepel mogelijk te laten verlopen denkt Teylingen onder meer aan de vorming van een burgerberaad. Daarin worden inwoners – een doorsnee uit de samenleving met voor- en tegenstanders – gevraagd met een oplossing te komen voor een concreet vraagstuk. Ze worden daarin bijgestaan door experts op het gebied van energie.
Naast brieven, (sociale) media, informatieavonden, wijkbezoeken, de inzet van energiecoaches en de verstrekking van duurzaamheidsleningen, is het burgerberaad een van de manieren om de inwoners nauw te betrekken bij de grote veranderingen. „De ambitie is om in 2050 aardgasvrij te zijn. We willen 12 procent energiebesparing hebben bereikt in 2025 en 15 procent in 2030”, vertelde een ambtenaar tijdens een presentatie aan de raadscommissie.


Ervaring

In het buitenland is al ervaring opgedaan met een burgerberaad. Zo kan zo’n vertegenwoordigend orgaan bijvoorbeeld een oplossing aandragen als alternatief voor het gas, waarbij haalbaarheid en betaalbaarheid een rol speelt. Is er eenmaal overeenstemming over een plan dan kan dat in zijn geheel worden voorgelegd aan de gemeenteraad, die dan wel heel goede argumenten moet hebben om nog aan het door inwoners uitgewerkte idee te morrelen.
Of het burgerberaad er daadwerkelijk komt, wordt pas later beslist. Eerst zal een presentatie aan de politiek worden gegeven. Intussen blijven er genoeg mogelijkheden over om de energietransitie in Teylingen vorm te geven. Zo vindt er onderzoek plaats naar waar eventueel velden met zonnepanelen of windturbines kunnen komen. „We kijken met de buren naar zoekgebieden. Want je wil dat het liefste tegen de randen van de gemeente aan doen. Dat moet je dan samen met de buren doen.” Wordt een project concreet dan vindt Teylingen dat inwoners daarin moeten kunnen participeren, zodat ze niet alleen de eventuele overlast ondervinden, maar ook kunnen profiteren van de financiële opbrengsten.


Onderhoudsplan

Ook wil Teylingen Verenigingen van Eigenaars assisteren bij het verduurzamen van een appartementencomplex. „We willen ze ondersteunen bij het maken van een onderhoudsplan, zodat de verduurzaming plaatsvindt op natuurlijke momenten, bijvoorbeeld als het dak onderhoud nodig heeft, er nieuwe beglazing moet komen of dat er geschilderd wordt.”
Ook zijn er plannen om inwoners te helpen bij energiebesparing. Dat kan met behulp van de coaches die er nu al zijn, maar ook met speciale teams die helpen bij het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrippen of een borstel onder de deur. „Als je die dingen afgeeft dan gebeurt er wellicht niets, met een team heeft het direct effect”, aldus wethouder Heleen Hooij.

​Bron: Leids Dagblad. 

Deel deze post:

Facebook
Twitter
LinkedIn